Menu
EUR
The zip files: deel 3 - metalen rits op maat

The zip files: deel 3 - metalen rits op maat

Door: Mieke Jansen Reacties: 0

The zip files: deel 3 - metalen rits op maat

Op zoek naar de perfecte, multi-inzetbare en duurzame rits voor jouw tas? Dan kom je quasi-automatisch terecht bij een metalen rits. Niet voor niets kiezen de grote professionele tassendesigners vaak voor dit type rits. Ze gaan lang mee, hebben voldoende cachet en gewoon ook die oerdegelijke uitstraling. Helaas worden metalen ritsen niet altijd geassocieerd met gemakkelijk te verwerken, want wie brak er nog geen naald op die tandjes?

In de DIY-handel ben je qua lengtes vaak aangewezen op wat er voorhanden is, met sprongen van 5 cm gewoonlijk. Maar wat als je eigenlijk graag een tas wou maken van 43cm breed, en niet van 45cm breed? Of wanneer je nog hopen lange ritsen van je grootmoeder erfde maar deze nooit kan gebruiken wegens te lang? Jammer toch! In deze tutorial leer je hoe je een metalen rits op maat maakt, like a pro. Of je nu vertrekt van die deelbare rits die je kocht, die rits die je nog had liggen of die rits-op-rol die je aankocht bij ons ;).

Voor het gemak spreek ik hier over ritsen voor tassentoepassingen, ah ja. Maar het spreekt voor zich dat je dezelfde technieken kan toepassen om de rits voor je jas in te korten. Uiteraard wil je het deelbare aspect daar wel behouden, dus inkorten doe je steeds langs de bovenkant!

 

Benodigdheden

Rits, schuiver, ritsstop (1 onderstop en 2 bovenstops), knijptang en platte tang (liefst zonder profiel)

 

Stappenplan

 

Stap 1: (Enkel voor rits-op-rol) Plaats de schuiver op de ritstape. Geen idee hoe je dat doet? Kijk dan snel in The zip files: deel 2

Stap 2 en 3: Bepaal of kijk in je patroon wat de lengte moet zijn van de afgewerkte rits (uit deel 1 weet je dat de lengte van een rits enkel de tandjes omvat). Knip de rits bij tot de benodigde lengte + 4cm. Zo heb je voldoende extra tape boven- en onderaan om straks mee in je naad te verwerken. Verwijder dan aan de bovenkant de overbodige tandjes, voor 2 cm tape zullen dat ongeveer 10 tandjes zijn aan beide kanten. Hiervoor gebruik je een (kop)knijptang waarmee je de tandjes tot nét voor de ritstape afpitst. Als je dit goed doet vallen de tandjes er aan beide tandjes vanzelf af. Geen knijptang? Dan kan je met een gewone tang de tandjes er met een stevige snok vaak ook aftrekken. Dat de ritsband wat rafelt is perfect normaal.

Stap 4: Plaats de bovenstops op je tape, vlak boven de tandjes. Aan de ene kant doe je dat vlak boven het laatste tandje, aan de andere kant schuif je net een tikkeltje meer naar boven. Dtandjes staan immers geschrankt en zo komen de bovenstops op gelijke hoogte.

Stap 5: Plaats de onderstop over de ritstandjes. Duw hiervoor de pinnetjes door de ritstape. Meet de rits nog eens na van boven- t.e.m. onderstop.

Stap 6: Knijp de scherpe tandjes plat met een platte tang.

Stap 7: Trek nu de 2 cm rits onder de onderstop open en verwijder aan beide kanten de overtollige tandjes met een (kop)knijptang.

Rafelt je ritstape boven- en onderaan en vind je dit storend (dit zal weggewerkt worden in je tas)? De ritstape bestaat uit polyester en de rafels kan je dus gemakkelijk even afbranden.

Klaar!

 

Meer weten?

  • Ritstape, schuiver, trekker, metalen rits, deelbaar, niet-deelbaar, o-type: hoort u het in Keulen donderen? Lees dan the zip files - deel 1 en praat binnenkort een aardig mondje mee!

  • Hoe je precies een schuiver op een rits zet laten we zien the zip files - deel 2.

Toch nog prangende ritsvragen? Stel ze gerust in de reacties!

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikservaring te maximaliseren. Are you in? Ja Nee Meer over cookies »