Menu
EUR
The zip files: deel 2 - de ritsschuiver

The zip files: deel 2 - de ritsschuiver

Door: Mieke Jansen Reacties: 1

The zip files: Deel 2 - de ritsschuivers plaatsen

In het eerste deel van de zip files leerde u wat een ritsschuiver precies is. In deel twee gaan we over naar het meer praktische gedeelte, namelijk hoe plaats je deze dan precies op je rits? We illustreren dit met rits op rol, zowel met metalen als met spiraalritsen, maar je kan er uiteraard ook je voordeel mee doen bij eventueel rits-reparatiewerk. Onthou één ding: een ritsschuiver die af een rits schuift (of die je per ongeluk af de rits knipt bij het inkorten - sounds familiar?) is absoluut geen reden tot paniek!

 

Plaatsen van ritsschuivers zonder speciale tool

In de eerste 2 filmpjes laat ik zie hoe je, enkel gewapend met schaar of kniptang een schuiver op een spiraal- of metalen rits schuift. Dit vergt wat handigheid, want je moet twee ritsbeentjes op zijn plaats houden én aan de trekker trekken, wat met slechts twee handen een beetje oefenen is. Maar het kan en oefening baart kunst!

Spiraalrits: Hou de rits voor je en knip van één van de ritsbeentjes een hoekje weg van de spiraal (of je dat van het rechtse of linkse ritsbeentje knipt maakt geen verschil, maar ik ben rechtshandig en omdat ik de rits dan in de volgende stap met mijn linkerhand kan vasthouden en met de rechterhand aan de trekker kan trekken werkt dat voor mij het handigste). Neem de schuiver en steek het intacte ritsbeentje met de spiraal naar boven in de schuiver. Neem dan het ritsbeentje-met-hoekje-af en steek dit in de schuiver aan de andere kant, net alsof je een jas zou sluiten. Hou beide ritsbeentjes samen vast onderaan en trek aan de trekker. Hop, je bent vertrokken! 

Je zal merken dat je onderaan niet altijd helemaal gelijk vertrekt. Dit is niet erg, zeker niet als je maar één schuiver plaatst. Knip de spiraal gewoon gelijk, en doe dat bovenaan ook. Probleem opgelost. Als je een O-type rits wil maken, en dus een schuiver langs beide kanten wil opzetten dan is het uiteraard wél belangrijk dat je geen overschot van spiraal krijgt aan één kant wanneer de schuivers elkaar ontmoeten. In dat geval probeer je gewoon opniew totdat je wél gelijk uitkomt. 

Metalen rits: De methode om een schuiver op een metalen rits te plaatsen is heel gelijkaardig aan die van een spiraalrits. Je kan bij een metalen rits alleen geen schaar gebruiken om een hoekje weg te knippen. Wat je wel kan doen is aan één kant één of twee tandjes verwijderen met een knijptang. Neem de schuiver en steek het intacte ritsbeentje bovenaan in de ritsschuiver. Neem dan het andere ritsbeentjeen steek dit in de schuiver aan de andere kant, net alsof je een jas zou sluiten. Hou beide ritsbeentjes samen vast onderaan en trek aan de trekker. Hop, je bent vertrokken! 

Ook bij een metalen rits zal je merken dat je onderaan niet altijd helemaal gelijk vertrekt. Dit is niet erg, zeker niet als je maar één schuiver plaatst. Knip de overbodige tandjes met de knijptang van de tape en doe dat bovenaan ook (zie ook The zip files: deel 3). Probleem opgelost. Als je een O-type rits wil maken, en dus een schuiver langs beide kanten wil opzetten dan is het uiteraard wél belangrijk dat je geen overschot van tanjes krijgt aan één kant wanneer de schuivers elkaar ontmoeten. In dat geval probeer je gewoon opniew totdat je wél gelijk uitkomt. 

 

Plaatsen van ritsschuivers met de wonderzip tool

Sommigen blijven het plaatsen van een schuiver zonder bijkomende hulpmiddelen lastig vinden. Daarom dat er tools op de markt zijn die daarbij helpen, het zogenaamde 'derde hand'. Wij hebben de wonder zip tool in onze winkel en webshop en kunnen u verzekeren, het is een handig hebbedingetje als je vaak werkt met ritsen-op-maat. De tool kan je gewoon over een tafel klemmen, en dus ook weer snel opbergen. En als ik de lengte van de video's mag geloven spaar je er toch wel 5 à 10 seconden mee uit ;)

Wonder zip met spiraalrits: Belangrijk om weten is dat je de ritsschuiver met trekker naar beneden en voorkant naar jou gericht in de tool plaatst, en dat je de spiraal dus ook met de bovenkant naar onder door de schuiver rijgt. Verder is het kwestie van de ritsbeentjes in een hoek van 45° (ik kom dat niet nameten, maar een beetje schuin dus) gelijktijdig in de schuiver te steken en even te trekken. Klaar. 

Wonder zip met metalen rits: Ook hier geen grote verschillen met de spiraalrits-methode. Je hoeft bij metalen ritsen alleen geen rekening te houden met boven- en onderkant van de tandjes want aan beide kanten van de ritstape ziet die er hetzelfd uit. Waar je bij een niet-symmetrische metalen rits wél op let is de sluitrichting. Kijk dus goed naar de tandjes en de positie van de bolletjes. De bolletjes moeten naar jou gericht zijn wanneer je de rits in de schuiver rijgt.

Opnieuw plaats je de ritsschuiver met trekker naar beneden en voorkant naar jou gericht in de tool. Verder is het kwestie van de ritsbeentjes in een hoek van 45° (ik kom dat niet nameten, maar een beetje schuin dus) gelijktijdig in de schuiver te steken en even te trekken. Klaar. 

Nu die schuiver op de rits zit wil u vast weten hoe u de rits verder op maat kan afwerken? Bij een spiraalrits is dit iets minder van belang, want je kan gewoon over de tandjes naaien. Bij een metalen rits doe je dat beter niet, want je naald zal het niet halen van je tandjes :) Op naar The zip files: deel 3 - Metalen rits op maat.

 

Meer weten?

  • Ritstape, schuiver, trekker, metalen rits, deelbaar, niet-deelbaar, o-type: hoort u het in Keulen donderen? Lees dan the zip files - deel 1 en praat binnenkort een aardig mondje mee!

  • In the zip files - deel 3 leer je hoe je die metalen rits afwerkt als een pro.


Reacties (1)

gravatar
Mieke Jansen
Geplaatst op 2021-01-11 10:20:45
Beste, wij hebben die tool in onze winkel, de wonder zip tool. Momenteel uitverkocht maar hopelijk volgende week terug in stock!
Mieke
gravatar
JM Otten-Cobben
Geplaatst op 2021-01-09 12:44:10
Mag ik u vragen waar het metalen plaatje te koop is waar u de rits schuiver op plaatst? Dank U alvast !
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikservaring te maximaliseren. Are you in? Ja Nee Meer over cookies »